PAS Sabah perlu lepaskan jawatan lantikan politik

Date:

Share post:

KOTA KINABALU: Parti Amanah Negara (AMANAH) Sabah menggesa pemimpin Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Sabah yang dilantik dalam pelbagai jawatan lantikan politik Kerajaan Negeri untuk segera melepaskan jawatan yang disandang.

Pengarah Komunikasi AMANAH Sabah Salleh Jatil berkata, ini kerana PAS Sabah bukanlah komponen parti yang membentuk dan menyokong Kerajaan Perpaduan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, di peringkat negeri, semua gabungan dan pakatan parti di Sabah telah sebulat suara memberi sokongan kepada Kerajaan Perpaduan namun PAS lebih memberi sokongan kepada Perikatan Nasional (PN).

“Pelepasan jawatan kepimpinan PAS didalam pentadbiran negeri akan memudahkan aspirasi Kerajaan negeri yang lebih bertunjangkan kerajaan perpaduan dibawah kepimpinan Perdana Menteri.

“Ini juga akan dapat merealisasikan dan memudahkan lagi urusan bagi membantu membela kebajikan rakyat khususnya di negeri ini,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Salleh berkata, PAS khususnya di negeri ini boleh menjadi sebagai imbang dan semak atas sebarang pelaksanaan serta pengurusan Kerajaan negeri dengan berada diluar komponen pentadbiran Kerajaan seperti PN di peringkat Persekutuan.

“Pemimpin PAS di negeri ini
harus sedar dengan realiti kedudukan mereka di dalam komponen di negeri ini yang tidak sehaluan dengan kerajaan perpaduan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta