Haji Hadi tidak setara dengan Ulama Islam yang menegur Sultan Perak

Date:

Share post:

1. Selepas Sultan Selangor menegur Haji Hadi kerana murka, ahli PAS menghasut rakyat untuk mengkritik Sultan Selangor dan mewajarkan tindakan Haji Hadi.

2. Lalu dibandingkan dengan kisah silam Sultan Perak ke-30 dan Ulama yang menegur dalam insiden berbuka puasa sebelum azan Maghrib.

3. Berbeza dengan Haji Hadi, ilmuan silam tidak terlibat dalam politik pilihanraya. Mereka sebenar-benar Ulama yang fokus mencari dan mengajar ilmu. Mereka bukan Ulama Politik yang baru muncul selepas pilihanraya diperkenalkan.

4. Pemimpin PAS pula sibuk mempertahankan kepentingan parti sendiri samada betul atau salah walaupun hingga terpaksa menjenamakan rasuah sebagai sedekah. Di sinilah punca lahir Ulama Su’ yang berfatwa untuk kepentingan dunia.

5. Bahkan Haji Hadi sehingga menghalalkan berbohong kononnya atas ‘maslahah parti’. Dalam masa sama menempelak ahli parti lain yang dikatakan berbohong.

6. Ulama dulu tidak terdedah dengan penyakit Khawarij kerana tidak bersaing merebut kerusi parlimen hingga bersikap ghuluw serta kafir mengkafir untuk menewaskan lawan politik.

7. Ulama PAS kini terlalu boros memurtadkan dan mengkafirkan lawan politik. Termasuk tulisan terbaru Haji Hadi yang melabelkan ‘kafir murtad (liberal)’ ahli PAS yang dikatakan berjaya ‘dikeluarkan’ dari PAS.

8. Teguran Sultan Selangor pula berkait penyelewengan fakta yang jelas oleh Haji Hadi bila mengulas isu kes cabaran bidangkuasa DUN membuat undang2.

9. Haji Hadi bukan hanya mengkritik, malah menyanggah dan menghina Raja-Raja Melayu secara terbuka di MEDIA SOSIAL dan media walhal boleh sahaja disampaikan secara tertib dan mengikut saluran yang betul.

10. Maka janganlah disamakan tindakan Haji Hadi dan tindakan Ulama Silam yang dipuji kerana menegur Sultan Perak berkenaan waktu berbuka puasa. Hal itu ‘Perkara Di Dalam Urusan Agama Yang Mesti Diketahui’ (Al-Ma’alum Minad Din Bid Dhorurah).

Catatan : Ahmad Mursi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta