Belanjawan 2023: Bantu ringankan beban kewangan rakyat

Date:

Share post:

KUALA LUMPUR – Inisiatif yang diumumkan dalam Belanjawan 2023 dilihat mampu meringankan beban kewangan rakyat terutama golongan berpendapatan rendah dalam berdepan ketidaktentuan global, demikian menurut penganalisis.

AmInvestment Bank dalam nota penyelidikannya berkata, belanjawan yang dibentangkan Jumaat lalu itu antara lain memberi penekanan untuk menyediakan lebih banyak tunai kepada segmen berpendapatan rendah selain elaun pendidikan.

Malah, Kerajaan Perpaduan juga katanya akan mengurangkan kadar cukai pendapatan individu sebanyak dua mata peratusan pendapatan tahunan antara RM35,000 hingga RM100,000 sambil meningkatkan sebanyak 0.5 peratus hingga dua peratus bagi banjaran lebih RM100,000 hingga RM1 juta.

“Pengurangan cukai pendapatan individu sebanyak dua mata peratusan kepada 15 peratus untuk pendapatan tahunan di bawah RM100,000 akan memberikan peningkatan penggunaan jangka pendek kepada negara.

“Secara amnya, pengurangan cukai akan memanfaatkan M40,” katanya.

AmInvestment Bank berkata, dengan jangkaan pertumbuhan ekonomi global lebih perlahan, perbelanjaan belanjawan 2023 telah dinaikkan kepada RM388 bilion, meningkat empat peratus berbanding RM372.3 bilion yang diumumkan sebelumnya dan peningkatan besar 20.5 peratus berbanding RM332 bilion pada 2022.

Ia berkata, walaupun perbelanjaan pembangunan adalah lebih tinggi sebanyak RM97 bilion, pihaknya agak berhati-hati memandangkan ia biasanya adalah untuk projek infrastruktur asas, yang akan memanfaatkan kontraktor lebih kecil, kebanyakannya bukan syarikat senaraian awam.

Sementara itu, Penganalisis RHB Research, Alexander Chia, berkata Belanjawan 2023 yang dibentangkan buat kali kedua itu dilihat menepati jangkaan dan berteraskan pelbagai inisiatif sokongan sosial bagi mensejahterakan golongan miskin tegar.

Beliau berkata, tidak banyak usul yang menimbulkan kontroversi dengan pasaran menghela nafas kelegaan susulan tiadanya cukai baharu yang dikenakan ke atas sektor swasta.

Katanya, agensi penarafan juga tidak lagi gusar apabila defisit fiskal direndahkan kepada

lima peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK).

“Sektor pengguna menjadi penerima manfaat daripada belanjawan kali ini, sementara risiko kawal selia yang semakin reda memberi kesan baik untuk keseluruhan pasaran ekuiti,” katanya.

BACA JUGA:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Related articles

Potensi pelaburan RM1.4 bilion dari Jepun – PM Anwar

Perdana Menteri yang memaklumkan perkembangan itu hasil pertemuan dengan rakan sejawatnya di Jepun, Fumio Kishida, di sini hari ini, berkata potensi pelaburan itu meliputi projek di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Pelaksanaan rasionalisasi subsidi : Inflasi Malaysia tidak akan meningkat

Dasar pelengkap kepada rasionalisasi subsidi, sama ada penambahbaikan awal dalam pertumbuhan gaji atau pengembangan dalam jaringan keselamatan sosial dengan mengalihkan beban subsidi daripada bahan api kepada jenis subsidi lain, juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan secara serentak

To Lam Presiden Vietnam yang baharu

Beliau dalam ucapan pertama sebagai Presiden berjanji untuk setia kepada tanah air, rakyat dan Perlembagaan serta melakukan yang terbaik untuk menyelesaikan tugas yang diberikan oleh parti, negara dan rakyat.

Ayam sejuk beku dikesan bersama bekalan daging khinzir dalam kontena

Kes disiasat mengikut Perintah 3(1)(g) Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 iaitu menyimpan barang yang diperihalkan sebagai halal dengan barang yang tidak diperihalkan sebagai halal berdekatan satu tempat simpanan yang sama. Jika sabit kesalahan, pesalah membabitkan pertubuhan perbadanan boleh didenda tidak lebih RM5 juta, manakala untuk kesalahan kedua membabitkan denda tidak lebih RM10 juta